tiistai 21. tammikuuta 2014

Tomaattikeitto ihan alusta asti

Tomaattikeitto kuuluu niihin keittoihin, joita en itse ainakaan lapsuudessani ihan hirveästi muista nähneeni saati syöneeni, mutta myöhemmin se on tullut hyvinkin tutuksi. Kyseessä on kohtalaisen simppeli keitto, josta ei silti makua puutu. Lisäksi sitä on helppo taas muuntaa mieleisekseen. Joten mikäpä toimisikaan paremmin vaikkapa alkuruokana.

Keittoa varten tarvitaan kilo tomaatteja. Niihin tehdään ristikkäiset viillot kantapuolelle, jotta tomaatin voi avata kuten kukan. Sitä ei siis tarvitse avata, mutta jos näin haluaisi tehdä, niin nyt se olisi mahdollista. 

Kiehauta vettä ja ota kattila pois levyltä heti, kun vesi kiehuu kunnolla. Laita viillellyt tomaatit minuutiksi tähän kiehuvaan veteen, jonka jälkeen ne siirretään vaikkapa reikäkauhan avulla kylmään veteen. Tätä koko prosessia kutsutaan kalttaukseksi. Sen ansiosta tomaattien kuoret irtoavat helposti... tai ainakin näin olisi tarkoitus tapahtua. Jos prosessi vaikuttaa jotenkin vaikealta, niin tietystihän sitä voi ostaa valmista tomaattimurskaakin. Kaksi normaalinkokoista tölkkiä ajanee saman asian.

Kuorimisen jälkeen tomaattien voi antaa olla vähän aikaa, jotta ne ehtivät vielä jäähtyä, ellei kylmä vesi niitä ole jo jäähdyttänyt. Tässä välissä ehdit hyvin vaikka silputa sipulin ja valkosipulin. Yksi keskikokoinen sipuli käy hyvin ja valkosipulin suhteen pari kynttä riittänee. Jos tykkäät valkosipulista, niin voi sitä enemmänkin tietysti laittaa.

Laitappa kunnon nokare voita pataan tai kattilaan ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Laita sekaan myös pari teelusikallista basilikaa; joko kuivattua tai kymmenisen lehteä tuoretta. Samalla voit lisätä hieman chiliä, jos tykkäät tulisemmasta keitosta.

Sipulien kuullottuessa ehtii hyvin pilkkoa tomaatit, kunhan muistaa vaan välillä sekoittaa kattilan sisältöä. Leikkaa tomaateista kovemmat kantaosat pois ja paloittele pienemmäksi. Lisää tomaatit kattilaan sipulien seuraksi ja keittele kymmenisen minuuttia. Kaada sekaan pieni purkillinen (n. 70 grammaa) tomaattipyreetä.

Kun tomaatit ovat porisseet kattilassa kymmenisen minuuttia, lisää puoli litraa kasvislientä sekaan. Anna hautua puolen tunnin verran. Tämän jälkeen keittoa voi käydä soseuttamaan. Sauvasekoitin toimii hyvin tähän tarkoitukseen.

Soseuttamisen jälkeen voidaan hoitaa maustaminen. Mustapippuria pari hyppysellistä, sokeria pari ruokalusikallista ja suolaa kaksi teelusikallista. Kermaa vielä sekaan pari desiä ja keitto on käytännössä katsoen valmista. Muista vain maistella välillä, että maut ovat juuri sellaiset kuin itse haluat.

Keitto on todella hyvää ihan sellaisenaan, mutta leipäkrutongit sopivat sen joukkoon hyvin. Ja miksei päälle voisi laittaa pienen tilkan kermaakin vielä. Keitto sopii tosiaan erinomaisesti alkuruuaksi, mutta jos ei hirmuinen nälkä ole, niin kyllä siitä saa ihan lounaankin.

Resepti:


1 kg tomaattia
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
70 g tomaattipyreetä
2 tl basilikaa (tai 10 tuoretta lehteä)
0,5 l kasvislientä
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
Mustapippuria

Valitse kilo tomaatteja. Tee kantapuolelle ristikkäiset viillot. Käytä niitä minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja laita sen jälkeen kylmään veteen. Irrota kuoret. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota kattilassa voin kera. Lisää mausteet. Poista tomaattien kannat ja pilko tomaatit pienemmiksi. Lisää tomaatit sipulien seuraksi kattilaan ja kiehuta kymmenisen minuuttia. Kaada sekaan myös pieni purkillinen tomaattipyreetä. Lisää kasvisliemi ja anna hautua puolen tunnin verran. Soseuta keitto ja mausta. Lisää kerma, sekoita ja nauti lopputuloksesta.



Loppuun vielä pikainen lisäkaneetti. Lukijoiden reseptikilpailu on vielä avoinna ja huomasimme, että sähköpostiosoitteeseen oli päässyt kirjoitusvirhe, jonka muutamat ovat huomanneetkin. Tämä on nyt korjattu ja kilpailuun osallistuminen voi jatkua normaalisti. Lähettäkää siis haluamanne resepti osoitteeseen perinneruokaaprkl@gmail.com tai postitse osoitteeseen Perinneruokaa Prkl, PL 21, 00810 Helsinki.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit