perjantai 4. heinäkuuta 2014

Mummun juusto-purjosipulipiiras

Nyt päästään sukeltamaan taas kokin suvun ruokamaailmaan. Yksi hänen isoäidin lempipiiraista on hyvin purjoinen ja sitä on tehty vuosikymmenten ajan. Toki ajan saatossa siihenkin on pientä variaatiota ehkä syntynyt alkuperäiseen reseptiin verrattuna.

Kaikki alkaa tietysti piiraan pohjasta, joka tehdään nyppimällä 150 grammaa voita ja reilu kolme desiä vehnäjauhoja taikinaksi. Tämä operaatio kun on valmis, niin taikinaan lisätään vielä kaksi ruokalusikallista kylmää vettä sekaan. Nypintä ja pyörittely jatkuu siis vielä hetken. Laita valmis taikina hetkeksi jääkaappiin asettumaan.

Taikinan jälkeen on purjon vuoro. Ja ihan nyt siis siitä purjosipulista on kyse, eikä mistään muusta. Halkaise purjosipuli ja pese puolikkaata. Poista kanta ja pilko purjoa mieluinen määrä. Mitä vihreämpää purjon osa on, sen puisempi maku. Näin kuului viisaus kokin suusta. Purjot voi myös kuullottaa paistinpannulla, mutta näin ei ole pakko tehdä.

Creme fraichea tarvitaan purkillinen ja sen joukkoon kipataan neljä kananmunaa ja kaksi desiä kermaa. Suolaa vielä pikkaisen, noin puolen teelusikallista riittää jo hyvin. Nämä ainekset sekoitetaan nopsaan yhteen. Nyt kaikki onkin valmista seuraavaa vaihetta varten.

Nappaa taikina jääkaapista ja voitele piirasvuoka voilla. Voitelun jälkeen taikina painellaan vuokaan tasaiseksi pohjaksi, reunoja unohtamatta. Pilkottua purjosipulia ripotellaan pohjalle ja sen päälle napataan Emmental-juustoraastepussista juustoraastetta (tuskin sieltä muutakaan löytyy). Pussissa oli 150 grammaa, mutta enemmänkin toi toki laittaa. Laita vielä toinen vastaavanlainen kerros. Tai purjon ja juustoraasteen voinee kaiketi sekoittaa keskenäänkin jo. Päälle kaadetaan lopuksi muna-kerma-creme fraiche seos ja piiras tungetaan uuniin. Paista piiras 200-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

Resepti:

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
 
1 purjosipuli
1 prk creme fraichea
4 kananmunaa
2 dl kermaa
150 g juustoraastetta
Suolaa

Valmista pohja nyppimällä jauhot ja voi keskenään. Lisää lopuksi vielä vähän vettä ja anna taikinan asettua jääkaapissa vähän aikaa. Painele taikina pohjaksi ja reunoiksi piirakka- tai irtopohjavuokaan.

Pese ja pilko purjosipuli. Sekoita creme fraiche, kananmunat, kerma ja suola keskenään. Lado purjosipulia ja juustoa piirakkapohjaan ja kaada päälle nesteseos. Paista 200-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suositut tekstit